Jdi na obsah Jdi na menu
 


APV boří další mýty

6. 7. 2018

O původu pohádky Princezna na hrášku nejprve začala hlásat své bludy konkurenční Agentura Pravda potěší. Podle ní šlo o pozůstatek kuchařské knihy lidožravých praevropských kmenů, jejichž jména se do dnešních dob nedochovala.

My ale víme svoje.

Psychologové si již před několika desetiletími všimli, jak významnou roli v našem životě hraje čich. Aniž bychom si to uvědomovali, matka pozná po čichu oblečení svého dítěte, čichem určíme, zda před námi na židli seděl muž nebo žena, a tak dále. Zcela nevědomky. Čichové (my odborníci říkáme olfaktorické) vjemy jsou pro nás mimořádně důležité i při volbě životního partnera. Někdo nám prostě "nevoní", byť by byl sebekrásnější a sebebohatší.

Pohádka Princezna na hrášku je podle našich výzkumů dokladem dávného olfaktoricko-exploračního chování při výběru partnerky ve šlechtických kruzích.

Principem je prostá úvaha: pokud nevěsta pachově obstojí v nejnáročnější zkoušce, pak nebudou problémy ani v běžném životě. Princezny ucházející se o manželství s princem byly navečer pohoštěny hrachovou kaší, načež každá ulehla v důkladně utěsněné a izolované komůrce. Princ pak ráno každou z nich osobně vzbudil, přičemž důkladně nasál vzduch, jaký se v komůrce po hráškové večeři vytvořil. Ta z princezen, která ani po hrachové krmi nevytvořila odpudivý zápach, byla uznána za vhodnou adeptku svatby.

Naši - pro někoho překvapivou - teorii podporuje i současná praxe v panovnických sférách. Ostatně - jak myslíte, že byla vybrána zrovna Meghan Markle?

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář