Jdi na obsah Jdi na menu
 


Inovace pěstování chmele?

13. 9. 2023

Agentura Pravda vyděsí opět přináší nejaktuálnější zaručeně nepravdivé zprávy, kterým je ale tak snadné uvěřit!

Už dlouho se ví, že rostliny vnímají podmínky v okolí a registrují i svůj vlastní momentální stav, přičemž na obojí reagují takovým způsobem, že se s trochou nadsázky dá hovořit o rostlinné inteligenci. Vědci nyní přišli s objevem, že rostliny se mohou ledasčím i trápit. Je naprosto jednoznačné, že lidstvo má přednostně zamezit trápení rostlin, a to i za cenu vlastního omezení. Lidstvem v tomto případě rozumíme výhradně občany Evropské unie, Spojeného království a USA.

Jedním z palčivých problémů je gender u dvoudomých rostlin. Dvoudomé rostliny mají na každé rostlince buď jen samčí pohlavní orgány, nebo jen samičí. V případě chmele nebo konopí se pěstitelé zaměřují pouze na samičí neoplozené rostliny, které jako jediné poskytují požadované chemické látky, kvůli nimž se pěstují. Samčí rostliny jsou jako nežádoucí hned po jejich rozpoznání ničeny. A tady nastává problém.

Stále více samčích rostlin chmele se cítí být samicemi. Neziskové organizace proto tlačí na uzákonění povinnosti vedle pěstovaných standardních samičích porostů chmele vyčlenit dostatečnou plochu pro pěstování chmelových transgender samců. Z těchto ploch by sice nebyl žádný užitek a pro pěstitele by byly vysloveně ztrátové, ale EU i ostatní státy by měly mít povinnost tyto ztráty pěstitelům dorovnat. Staromilští odpůrci sice poukazují na to, že by docházelo k oplození květů samičích rostlin a tím k jejich znehodnocení, ale je evidentní, že transgender samčí chmel se přece cítí samicí a tudíž nemá zájem samice oplodňovat. Další argument odpůrců byl, že by pěstitelé mohli přejít na výhradní pěstování trans chmele s jistotou dotace a opustit pěstování samičích rostlin, kde záleží na výnosu ze sklizně, ale takový postoj je velmi nepravděpodobný.

Úředníci se pokoušeli prosadit i povinné pěstování transgender samců konopí, ale bohužel, pěstitelé konopí je hnali svinským krokem.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář