Jdi na obsah Jdi na menu
 


Charta 77 na webu

10. 1. 2022

Letos máme pěkné půlkulaté výročí vzniku Charty 77. Na počest tohoto výročí jsem vyštrachal tento text čtyři roky starý:

Historikové nemají rádi "kdyby". Ale zkusme se zamyslet. Co kdyby technika pokročila o pár desítek let rychleji a v roce 1977 už existoval internet. Jak by dopadla Charta 77, kdyby ji tehdy někdo mohl publikovat na webu? Měla by dopad stejný, menší nebo větší?

Hned se vyrojí otázka, když i blány na cyklostyl musely být přísně evidované, zda by k internetu vůbec měl prostý plebs přístup. A zda by k němu měli přístup disidenti.

Ale řekněme, že ano. Jakpak by si asi stála Charta 77? Že by byla na webu volně k dispozici, je jedna věc. Ale jakpak by si stála u veřejnosti? V patnáctimilionové ČSSR bylo 1,5 milionů komunistů (i když z valné části spíše pasivních a jen tak na oko). Jak by si vedli trollové, nejspíše rekrutovaní z StB? Jak by reagovali lidé, kteří by Chartu vítali, ale s výhradami a úpravami? Brali by chartisté v potaz připomínky obyčejných sympatizujících lidí, nebo by text považovali za neměnný kánon, od nějž nelze uhnout? Všimnul by si vůbec někdo toho, jak zásadní tenhle text je? A byl by vůbec zásadní, nebo by se časem objevilo něco lepšího, výstižnějšího? A dočetl by vůbec někdo tak dlouhý text?

Joj, to by bylo zajímavé... A co teprve ty statusy slavných Mistrů po Antichartě: "Já tam nebyl, na fotce je dvojník." "Pero jsem držel, ale nepodepsal." To by bylo opřeshubu, když by několik spoluúčastníků mohlo hned reagovat "Kecá, podepsal." Objevil by se i status "Pardon, stydím se"?

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Are you 18? Come in and don't be shy!

(loveawake.ru, 30. 3. 2022 1:59)

Welcome to the world of adult Dating loveawake.ru