Jdi na obsah Jdi na menu
 


Jak ono to bylo?

10. 12. 2022

Mně budete něco povídat! Já si přece pamatuju dobře, jak to tehdy bylo! A jestli si to někdo pamatujete jinak, tak to se pletete! Také už jste tohle někdy prohlásili? A také jste se pak škrabali ve vlasech - "...nebo že bych se spletl já?"

O příčinách omylů psal už kdysi dávno Stefan Garczynski v knížce Chyby a omyly, kterážto na mě už delší dobu pomrkává z knihovny, jakože už je čas se k ní po těch desítkách let vrátit. No, časem, až bude víc klidu - slibuji.

Co já se napáchal omylů během studia, ba i u zkoušek! Teď vím, že za tím bylo ledabylé zaslechnutí něčeho na přednášce a pozdější podvědomé spojení s něčím podobně znějícím. Lepidodendron plus Pteridophyta (to měla být správná odpověď - latinský název kapraďorostů) mi splynuly ve slovo Lepidoptera a dokonce jsem se hned po jeho vyslovení v duchu sám podivil, že se ty kapraďorosty jmenují stejně jako motýli. Pane docente Kříso, díky, že jste mě tehdy hned nevyrazil. Taky už vím, že existuje stydká spona i vývojová vada spina bifida, ale výraz spona bifida jsem zkoušejícímu z antropologie vnucovat neměl.

No prosím - a dodnes to umím správně!

Ale běda, když se podobná chybně naučená maličkost nesetká se včasnou korekcí. Uhnízdí se někde v paměti a třeba i po mnoha letech je vytažena k použití a doplněna větou "To vím jistě, takhle jsme se to tehdy učili.", případně "Tak vidíte, po tolika letech, a ještě si to pamatuju. Je to tak, jak jsem právě řekl, za to ručím."

Tady lze nejspíše hledat i příčiny slavného pátrání po Peroutkově "hitlerovsko-gentlemanském" článku někde vpravo dole.

Dostávám se do věku, kdy už stáří neťuká na dveře, ale rovnou se rozkoukává v předsíni a že prý už u mě zůstane. Dostavil se sentiment po mládí a dětství, ba dokonce už i sentiment po devadesátých letech - a to za mých mladých let nebývalo! A jsa movitým středostavovským jedincem, tak jako jsme my všichni učitelé (smích), dopřávám si pátrání po dávno nehraných melodiích, filmech a dávno nečtených knihách, které mne mými mladými léty provázely a byly mými oblíbenými.

Právě na oněch znovunalezených kulturních a "kulturních" artefaktech často narážím na protiklady mezi mými vzpomínkami (jež jsem doposud považoval za věrné a pravdivé) a nekompromisním autentickým záznamem. "Cože? Ta melodie a instrumentace zní takhle? To není možné, já přece..." "Cože? Písničku Malé šípy že nazpíval Laufer? Přísahal bych, že to byl Neckář!" (tohle se vysvětlilo, písničku nazpívali oba) Jindy zase: "Hmmm, teď vidím, že nic moc. Takovéhle blemcy že se mi líbily?"

Myšlenky těkají a já pátrám. Vzpomínka: "V Machovi a Šebestové se pračlověk původně jmenoval Buml a pak z něj udělali Humla. Je to jasné, Buml příliš připomínal VUML a muselo se to celé přemluvit!" Jenomže v současnosti už při prvním shlédnutí na mne pan Nárožný vybalí jméno Buml. Nic se nepředabovávalo, jen se jméno změnilo v pozdějších dílech.

Že se v dětské detektivce Žlutý Robert změnil méně chápavý kriminalista Mamula na Matulu, aby se to nedotklo stejnojmenného ostravského komunistického bosse, v tom mne paměť nezklamala. V časopiseckém vydání Žlutého Roberta skutečně Mamula byl, v knížce pak už ne.

Ale tohle mi řekněte: Film "Jen ho nechte, ať se bojí" jsem poprvé viděl v Postoloprtech na chmelové brigádě. A celé kino tehdy lehlo smíchy při scéně na schodech. Miloslav Šimek schází se schodů a postupně zdraví různé nájemníky: "Nazdar, pionýre", "Rukulíbám, milostivá", až dojde k domovnici, opravdové "herdekbabě", a pozdraví ji "Čest práci". Tak. Film jsem od té doby už párkrát viděl, i když za ztrátu času nestál, ale jen kvůli zmíněné scéně jsem se alespoň na začátek vždy díval. A nic. V současnosti na internetu také nikde nic. Šimek přichází k domovnici, němě se na ni podívá a beze slova jde dál. I to má svůj humor, ale ten soudružský pozdrav nikde! Tak jak to bylo, je to jen má klamná vzpomínka? Nebo není?

No nic, pustím si Švestku od Cimrmanů, ať vidím svou budoucnost.

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář