Jdi na obsah Jdi na menu
 


Jede traktor, jede do hor

19. 4. 2018

V letošních přijímacích zkouškách na střední školy se stal šlágrem příklad s traktorem, který si umazal jedno místo na pneumatice barvou a pak za sebou zanechával barevné skvrny v pravidelných odstupech. I změříme vzdálenost mezi jednotlivými flekanci a tážeme se: jak že je vysoko nad zemí osa dotyčného kola? Vcelku triviální: známe obvod kružnice a pídíme se po jejím poloměru. Prý to bylo pro žáky Waterloo křížené s Bílou Horou.

No jo, traktor... ale jo, traktor znají. Bořek stavitel, Pat a Mat, tam se nějaké traktůrky občas vyskytnou. Teď ale se zamyslet nad tím, jestli se skvrna na pneumatice opravdu otiskuje vždy ve stejných vzdálenostech. Vždyť přece když traktor zrychlí, ujede za stejný čas větší vzdálenost a měla by se zvětšit i ta vzdálenost mezi otisky skvrny, to je snad logické, ne? Jen si to přiznejte, že jsem vás alespoň na půl sekundy zblbnul a nad předchozí větou jste chviličku uvažovali. A co teprve vystresované žactvo!

Je to celé špatně. Zase jednou státní diktát. Navrhoval bych adekvátně náročné testy, ale dobrovolně a o rok dříve, dostatečně včas před rozhodnutím jít studovat maturitní obor. Dostal jsi tolik a tolik bodů - to je v normě, na střední školu s maturitou snad máš. Oni si tě ještě otestují svým vlastním testem, ale asi tím testem projdeš či alespoň prolezeš. Dostal jsi málo bodů? Neblázni, asi na to nemáš, jdi radši na učňák. Že jsi byl jenom ztrémovaný? Ale to jsi byl na vlastní škole a o nic nešlo. Víš, jak se budeš klepat za rok u opravdových přijímaček? Měj přece rozum, když tak si potom kvůli maturitě doděláš nástavbu.

Tak takovéhle testy by snad měly smysl - a klidně by mohly být (i) z jiných předmětů, to podle zaměření uvažované střední školy. Střední školy by si pak další rok připravily přijímačky podle vlastních představ, jen s volnou návazností na ty předběžné testy. Žádné centrální opravování, žádné super utajování - prostě levněji.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář