Jdi na obsah Jdi na menu
 


Opět o zlobivém viru

28. 11. 2021

Koronavirus už jsme si na těchto stránkách jednou představili https://paleta-nazoru-a-ptakovin.estranky.cz/clanky/nazory--ktere-nestihly-zkornatet/o-tom-koronaci.html. Jeho poťouchlost spočívá v tom, že je přímo učebnicovým příkladem evoluce, a evoluci málokdo rozumí, případně ji lidé i popírají.

Ten náš koronáč má v sobě nukleovou kyselinu RNA. RNA nese recept, jak vyrábět bílkoviny. Nukleová kyselina viru je chráněna před poškozením právě obalem z bílkovin. Aby se samotná RNA viru zkopírovala, musí zapřáhnout hostitelskou buňku a přinutit ji, aby vyráběla enzymy, které to kopírování dovedou zařídit. Kód koronavirové RNA obsahuje nějakých 30000 "písmenek". Část jich kóduje bílkoviny obalu nových virů, část kóduje ony "kopírovací enzymy". Virus se v buňce pomnoží, roztrhne ji a vrhá se na další buňky. Nic jiného neumí a "nechce" dělat.

A teď přijde ta poťouchlost.

Evoluce znamená, že se v nukleových kyselinách při jejich kopírování občas dějí drobné náhodné a dědičné změny. Ty změny mohou být pro organismus k horšímu, bez významu, nebo prospěšné. Koronáč se množí jako o závod, takže změny se rychle kupí. Ty k horšímu nezaznamenáme - takový virus zanechá neživotaschopné potomstvo a dál se nešíří. Zato zbývající možnosti virus udržují nebo zlepšují. Mutace tedy s pravděpodobností 2:1 nahrávají šíření viru.

Koronáč napadá buňky miliónů lidí s rozdílným genotypem, imunitou, nedědičnými predispozicemi. Koronáč si může odskočit i na zvířata a zase se vrátit mezi lidi. Třetina mutací jej udržuje v kondici, třetina zlepšuje jeho schopnosti. Navíc z těch miliónů individuálně odlišných buněk odchází zabalen do jejich vlastní membrány, a i ta je pokaždé trochu jiná. Evoluce probíhající přímo před našima očima. Dejme tomu pár generací čas a evolučně se proměníme i my. My, co jsme přežili. V lidstvu například ubude genů podporujících astma nebo obezitu, přibude lidí s geneticky silnější imunitou proti koronavirům (a příští pandemii vyvolají třeba arboviry nebo nějaké jiné).

Shrnuto: Mutace viru nikdo nezastaví. Proto se leckomu může očkování zdát na nic. Ano, politici se neměli bát od začátku hlasitě a srozumitelně říkat: "Očkování nemůže u sta procent obyvatel fungovat stoprocentně. Výrazně zvýší vaši šanci, že nebudete mít závažný nebo smrtelný průběh infekce, ale nakazit se při ignorování pravidel můžete. Očkování sníží riziko, že někoho nakazíte, protože v sobě asi budete mít nižší virovou nálož, ale když budete kašlat na pravidla, někoho nakazit můžete. Pokud nakazíte neočkovaného, nikdo neví, jak to dopadne. Očkování je výraz vaší solidarity s ostatními, solidarity se zdravotníky. Není to jakási milost, kterou laskavě prokazujete státu, a za níž byste měli být nějak odměňováni."

Obávám se jediného. Nová vláda možná začne říkat lidem přesně to, co jsem napsal v předchozím odstavci. Ale takhle se nikdy nenaočkujeme.

V minulém týdnu jsem náhodně cestou v autobuse poznal dvě naprostá hovada. Viděl jsem i záběry z demonstrace na Letné a slyšel ty bezobsažné a zavádějící žvásty o svobodě bez zodpovědnosti. Uvědomil jsem si, že ti "ynteligenti", které jsem kdysi zažil na vojně, žijí stále mezi námi. Takže je mi jasné, kolik lidí v naší společnosti na nějakou solidaritu a zodpovědnost totálně kašle. Výzvy k dobrovolnému očkování s nimi nehnou. Na povinné očkování zareagují se zarputilou agresí nebo hrdinným švejkováním. Nařídit, aby si neočkovaní platili případnou léčbu na koronavirus, by také nebyl šťastný nápad.

Tenhle povedený virus je dítě evoluce, stejně jako my a jako všechno živé kolem nás. Politikou se evoluce ovlivňovat nebo dokonce zakázat nedá. Zatím jsme za ty desetitisíce let historie moderního lidského druhu přežili spoustu jiných katastrof, přežijeme i tohle. Akorát, že tu mohlo být i líp.

P.S.: Předvídám, že nějakých 60-80 % čtenářů si po předchozím závěru článku řekne - "A kdo za to může??? ONI!!!"

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Tvorbu mutací podporuje právě očkování uprostřed běžící epidemie

(Marty, 10. 12. 2021 7:33)

Virus má na vybranou buď podlehnout protilátkám, které v sobě očkovaná osoba má, nebo vyhynout. Pochopitelně se snaží jít druhou cestou a fakt, že protilátky vytvořené očkováním jsou mnohem méně účinné oproti přirozené imunitě, mu v tom výrazně pomáhá.
Vy zřejmě patříte mezi ty, kteří jsou bez váhání ochotni vyměnit svobodu za bezpečí a ignorovat všeobecnou destrukci nejen svobod, ale i ekonomiky, psychiky lidí a koneckonců v důsledku toho i jejich zdraví, které je roky strašení spolu s psychikou likvidováno. A nakonec, jako tomu bylo v dějinách už tolikrát, nebudete mít svobodu ani to bezpečí.

Re: Tvorbu mutací podporuje právě očkování uprostřed běžící epidemie

(z.roller, 14. 12. 2021 18:48)

Dobrý den, odpovím jen v bodech. Patent na rozum pochopitelně nemám, ale:
1)V první větě máte nelogičnost.
2)Virus se o nic nesnaží, nemůže se snažit
3) Protilátky virus nezabíjejí, pouze jej označují pro naše leukocyty
3) Přirozená specifická imunita vůči TOMUTO viru neexistuje, očkování vybuzuje tvorbu těch protilátek, které jsou v jeho případě nejvhodnější
4)Svobodu si každý nosí v sobě, absolutní bezpečí neexistuje. Jak jsem napsal - povinné očkování proti tomuto viru považuji za chybu, očkování beru jako pomoc těm zdravotníkům, kteří se moří s těžkými případy na JIP. Byl jsem na JIP v životě dvakrát a ty sestry bychom měli nosit na rukách a ne jim komplikovat práci blbým šprajcem.