Jdi na obsah Jdi na menu
 


Spousta práce před námi

28. 4. 2024

No nazdar, to je práce jako na kostele! S čím? S genderově neutrálním jazykem! Jsou snahy prosadit jej na úřadech i ve školních učebnicích.

Takzvaný genderový řád je prý ve společnosti vynucován autoritami, což je špatné - žádné autority patrně být nemají. A opírá se o (irelevantní) historické zkušenosti a o (boomerovský) tradicionalismus. Pryč s tou veteší! S chutí do práce!

V biologii už máme kus práce hotový - u hub nebo bakterií nerozlišujeme žádné samce a samice. U výtrusných rostlin stačí nepovažovat bičíkaté pohlavní buňky za samčí - říkejme pohlavním orgánům mechu i na základních školách prostě anteridia a archegonia. Nikdo tomu nebude rozumět, nikdo se nebude cítit dotčen. Nějaké ty ryby a mlži nám během života pěkně mění pohlaví, mšice nebo strašilky se poměrně často množí nepohlavně. Na tom už se dá stavět. Stačí jen zavést pro všechny organismy mluvnický střední rod, zakázat genetiku, zatajit například význam kohoutů pro vznik kuřátek a máme hotovo.

Zato ta mluvnice! Ale to půjde - stejně už před časem byla nůše nahrazena růží. Začal bych mluvnickým rodem - místo "mužský" a "ženský" navrhuji "rod 1" a "rod 2", přičemž každý žák jejich označení bude moci podle momentální nálady libovolně střídat. Nové vzory by mohly být třeba psycholog nebo asexuál místo "pána", gay místo "muže", soudce nahradíme poradcem, předseda je trapně maskulinní, zavedeme vzor "neposeda", který může v případě potřeby nahradit i vzor "žena". A tak dále.

Ale moment, neměli bychom myslet více dopředu? Vážně chceme ponechat rozlišení na rody životné a neživotné? Copak nemyslíme na roboty? A na naši planetu? Pojďme to změnit na rod uhlíkový a rod silikátový! Vždyť nový žák má dbát i na potřeby planety, a jak by neživá věc mohla mít nějaké potřeby? Navíc předvídejme: za nějakou dobu se objeví i žáci s animálně-arteficiální dysforií, kteří budou váhat, zda se cítí být robotem nebo člověkem.

Ajajaj, literatura! Tak především literatura by se měla z Rámcových vzdělávacích programů úplně vypustit. I kdybychom nechali všechna slova typu "muž, žena, pán, paní, slečna, dcera, syn, otec, matka, strýc, teta atd." počítačově nahradit genderově neutrálně, pořád ještě bude zbývat přepracování všech ohebných druhů slov podle "rodu 1 a 2". Zbytečná práce, když je stejně veškerá tvorba zatížená škodlivým tradicionalismem a k jejímu pochopení jsou často zapotřebí vědomosti o historii. K čemu dnes taková kniha Boženy Němcové "Osoba mající vnoučata"? Pryč s tím balastem!

V budoucnu by určitě měly být vedle genderově neutrálního jazyka zadány i další inovace RVP. Nabízí se například nápad na studii "Wellbeing v matematice" nebo "Fyzika ve službách rovných příležitostí pro všechny". A možná nakonec bude muset následovat i povinná ruština a čínština.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář