Jdi na obsah Jdi na menu
 


Zakážeme, přikážeme

10. 2. 2020

Tak nám chtějí zakázat energeťáky...

Člověk to vnímá tak nějak rozpolceně. Takzvané energetické nápoje jsou samozřejmě podvod. Nedodávají organismu o moc víc energie než běžné slazené nápoje a veškerou energii nabízejí výhradně ve formě cukru. Zato však poskytují POCIT nabití energií, jelikož obsahují nezanedbatelnou porci kofeinu, tedy stimulační drogy. Rafinivané je balení v plechovkách. Plechovku, na rozdíl od láhve se šroubovacím uzávěrem, po otevření prostě musíte vypít. Pokud možno dříve než vyprchá oxid uhličitý. Ten nakyslou chutí přebíjí onu přeslazenost a ne zcela skvělou chuť vitamínů skupiny B, které se do "energeťáků" také přidávají, aby to budilo zdání jakési prospěšnosti zdraví.

Děti si navykly energetické nápoje pít, leckdy i víc plechovek denně. K tomu ze školy zastávka v "mekáči" na cole... Zatímco biomatky viní z dětské hyperaktivity všelijaká "éčka", možná jim uniká, kolik návykového stimulačního kofeinu jejich ratolesti každodenně vysosají. Takže limitovat nákup energetických nápojů věkem 15 let je rozumný nápad.

Jenomže vzápětí se ve mně ozve mé liberálnější já. To už zase máme řešit problém zákazem?

Co je nejhorší: tyhle zákazy limitované věkem fungují stěží na 50 %, víc určitě ne. Nebo si někdo myslí, že mládež mladší osmnácti let se díky zákonnému zákazu ještě nikdy nedostala k alkoholu a cigaretám? Že úplně všichni prodavači a číšníci skutečně kontrolují zákazníkům občanky? Nebo takové věkové omezení pro vstup na sociální sítě... funguje snad? Zákaz státem vydaný, ale státem nijak zvlášť nekontrolovaný a nevymáhaný, je pouhou fraškou vedoucí k tomu, že si mlaďoši zvyknou porušovat i mnohé další zákonné zákazy. A teď tedy poslanci chtějí přijít s dalším zákazovým zákonem, u něhož se situace bude opakovat jako přes kopírák. Zákaz prodeje energetických nápojů do patnácti let.

Je na rodičích a na učitelích, aby dětem vštípili něco málo informací o zdravém životním stylu a o tom, co a proč je škodlivé. Je na rodičích, aby si u dětí zjednali pořádek a dohlédli na dodržování svých příkazů a zákazů. Pokud ovšem rodiče vychovávají ve stylu "Telefonování během řízení je zakázané a nebezpečné, ale já to zvládám", pak ani ouřední zákaz "energeťáků" moc nezmůže. A kde je poptávka, vždy se objeví i nabídka.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář